2011-11-16

Laxtrappor , bra eller till ingen nytta ?

Igår var det höstmöte i Ljusne Sportfiskeklubb . Det var ett bra möte där mycket åsikter vädrades . Men jag reagerade på en sak . Det var när vi diskuterade att den odlade laxen skulle fasas ut för att rädda den vilda och jag sa att det var så dax nu . Jag sa att laxtrappor skulle ha byggts för länge sedan istället men självklart skulle de även kunna byggas nu . Då talade en person om att det var ingen mening att bygga laxtrappor i Ljusne för laxen kunde ändå inte leka längre upp . Jaha ! Om det inte finns lekplatser längre upp (vilket jag betvivlar) , kan man inte ställa i ordning sådana i så fall ? Dessutom blir det en längre sträcka att fiska på och säkert mer fiskare som skulle komma hit och med det ökade intäkter både för klubben , macken , affären rumsuthyrarna mm . 

Hittade detta på Fiskenyheter idag angående laxtrappor !


Tragisk framtid för Hallandslaxen



Hallands åar och bäckar är väldigt viktiga för bl.a. lax och havsöringen som utnyttjar dessa till sin reproduktion. Men i länet finns det en hel del faktorer som hotar arter som t.ex. flodpärlsmussla, lax, öring, ål och asp, inte minst vattenkraften och de lokala miljöproblemen från skogs- och jordbruket. Ett typiskt exempel på just vattenkraftens tragiska effekter på ekosystemen är Laholms kraftverk i den halländska ån Lagan. Kraftverket utgör inte bara ett vandringshinder för lekvandrande fisk utan orsaker även fiskdöd.

I söndags begav sig jag, Markus Teilus och Niklas Eklo som driver filmprojektet Sista Droppen, ner till Halland för att filma vattenkraftens effekter på ekosystemen och miljön, men även dokumentera lekande lax. Kamerorna var laddade och likaså ryggsäckarna med tillhörande kamerautrustning.

Vi bestämde träff under söndagsmorgonen med Per Ingvarsson, miljöansvarig på Sportfiskarna i Hallands län, som skulle visa runt oss i de halländska vattendragen. Han visade oss dem lokala miljöproblemen som det finns mycket utav i länet och som utgör ett stort hot mot livet under ytan. Vi började vår dag med att filma Laholms kraftverk i Lagan som har väckt stor uppmärksamhet i media de senaste dagarna. Här kunde vi bevittna tusentals svampangripna laxar som ihärdigt försöker ta sig förbi betongfundamentet som utgör ett hinder för deras lekvandring. För tillfället körde de nolltappning i kraftverket så det bildades bassänger nedanför där laxen blev fast och kunde varken vandra nedströms eller uppströms. Konsekvenserna är att mängder med lax svampangrips och dör. I ytan precis nedanför kraftverket och några hundra meter ner låg ett antal döda laxar i storlekar upp mot 10 kg.

Efter att ha lämnat Laholms kraftverk åkte vi vidare för att besöka ett flertal små bäckar som var fulla av lekande lax i alla möjliga storlekar. Vi besökte även ett par småskaliga kraftverk, både sådana med och utan fisktrappa eller faunapassage.

Jag, Markus och Niklas Eklo på Sista Droppen vill tacka Per Ingvarsson för hans gästfrihet och ”guidning” till alla dessa vattendrag.

Marcus Olofsson

Marcus@Fiskenyheter.se


Nedan ett klipp från Stornorrfors i Vindelälven !

Sveriges%20l%C3%A4ngsta%20laxtrappa%20





1 kommentar:

Rolfsson sa...

Laxen måste komma förbi Ljusne! Trappa eller fåra! Att det har gått så många år! Dags att reagera!!